Aandeel Bayer

Aandeel Bayer: Een risicovolle koop door onvoorspelbaarheid Roundup-rechtszaken

Bayer is wereldwijd marktleider op het gebied van gewaswetenschappen, farmaceutische producten en producten voor de gezondheidszorg. Bayer is dus positief ingesteld op de structurele megatrends van een groeiende en vergrijzende bevolking en de daaruit voortvloeiende stijging van de vraag naar landbouw-, gewasbeschermings- en gezondheidsproducten.

Een groot aantal lanceringen en vernieuwingen van nieuwe producten voor de komende vier tot vijf jaar zou de inkomsten en marges moeten ondersteunen en tegelijkertijd de impact van het aflopen van patenten op blockbusters enigszins moeten neutraliseren. Het sterke prijszettingsvermogen van de groep is ook een pluspunt in de huidige inflatoire omgeving.

De juridische en financiële risico’s van de overname van Monsanto (d.w.z. de rechtszaak over Roundup / Glyphosate) vergiftigen regelmatig het sentiment voor Bayer-aandelen. Aangezien deze risico’s volledig moeten worden voorzien, lijkt de zwakte van de aandelenkoers een koopkans.

Een aaneenschakeling van slecht nieuws

De afgelopen weken waren uitdagend voor aandeelhouders van Bayer. Na resultaten voor het derde kwartaal die achterbleven bij de consensus, veroordeelde een Amerikaanse jury Bayer onlangs tot het betalen van een boete van meer dan EUR 1,4 miljard in een rechtszaak over glyfosaat. Verder was er slecht nieuws van de farmaceutische divisie: een studie naar het geneesmiddel Asundexian werd voortijdig stopgezet.

Proeven met glyfosaat / Roundup zijn onvoorspelbaar

Na negen opeenvolgende rechtszaken te hebben gewonnen, hoopten beleggers dat een definitieve oplossing van het Roundup-geschil nabij was door een schikking met de overblijvende eisers en dat de provisie van 6,5 miljard USD voldoende zou zijn om de schade te dekken.

Deze hoop werd echter de kop ingedrukt toen de aanklagers de laatste vier rechtszaken wonnen met uitspraken die in totaal USD 2 miljard bedroegen (Bayer is van plan om in beroep te gaan). De uitspraken waren naar verluidt het resultaat van een nieuwe strategie in recente rechtszaken waarbij niet alleen de nadruk werd gelegd op glyfosaat, maar ook op andere giftige stoffen in Roundup zoals formaldehyde en arsenicum die het kankerverwekkend potentieel zouden vergroten.

Gezien de hoge inzet en beloningen voor advocaten van aanklagers lijkt het waarschijnlijk dat dit niet de laatste verandering in strategie zal zijn als de vonnissen in hoger beroep worden vernietigd. In elk geval lijkt het veilig om te zeggen dat de uitkomst van rechtszaken en de totale schikkingskosten voor Bayer onvoorspelbaarder dan ooit zijn geworden. Voor waarderingsdoeleinden nemen we bovenop de bestaande voorzieningen nog eens EUR 10 miljard aan schikkingskosten op, maar zelfs dit kan te laag blijken, aangezien Bayer momenteel geconfronteerd wordt met ongeveer 50.000 rechtszaken.

Asundexian voortijdig beëindigd

Ongerelateerd maar even slecht nieuws is dat de klinische studie naar het antistollingsmiddel Asundexian vroegtijdig is stopgezet vanwege een gebrek aan werkzaamheid. De fase III-studie onderzocht het gebruik van het geneesmiddel bij mensen met atriumfibrillatie om beroertes of systemische embolieën te voorkomen (een andere fase III-studie die het gebruik van Asundexian bij patiënten met een beroerte onderzoekt, wordt voortgezet). Bayer had gehoopt dat Asundexian een jaaromzet van meer dan EUR 5 miljard zou genereren en de inkomsten zou vervangen van zijn bloedverdunner Xarelto, die in 2026 belangrijke Europese patentbescherming verliest.

Koersdoel en aanbeveling

Aan de positieve kant bekijkt Bayer zijn structurele opties, waaronder een scheiding van Consumer Health of Crop Science. Het bedrijf is ook van plan om tegen het einde van 2024 verschillende managementlagen te elimineren en het personeelsbestand in te krimpen. Met lagere langetermijngroeiverwachtingen en extra proceskosten komen we uit op een nieuw koersdoel van EUR 51,00 (oud: EUR 65,00). Dit ondersteunt nog steeds onze KOOP-aanbeveling voor beleggers die bereid zijn het risico te nemen van verdere onaangename verrassingen als gevolg van de Roundup-rechtszaak.

Het aandeel Bayer kan o.a. gekocht worden via Saxo door hier te klikken 

Grafiek Bayer

Aandeleninformatie

Bedrijf: Bayer AG
Market cap: 34 miljard
Enterprise value: 66 miljard
Ticker: BAYN
ISIN: DE000BAY0017
Beurs: XETRA

Disclaimer 

Deze analyse wordt je aangeboden vanuit een samenwerking met AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen conform MIFID II richtlijnen. 

De informatie die wij verstrekken, mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies of een vervanging daarvan. Het is expliciet niet bedoeld als aanbeveling om bepaalde effecten of effectenproducten te kopen of te verkopen.

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die wij verstrekken. Alle informatie en analyses die wij verstrekken zijn geheel vrijblijvend.

U bent volledig verantwoordelijk voor de consequenties van het toepassen van de informatie die wij u verstrekken, op welke wijze dan ook. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen of schade die kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

U bent zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen. Als een lezer besluit om zelf opdracht te geven tot het kopen of verkopen van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief, verantwoordelijkheid en risico.

Beleggen brengt risico’s met zich mee, met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Geef een reactie

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Meer voor jou als belegger:


Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 


Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 


Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.