Olietanker aandelen

8 kansrijke olietanker aandelen om nu alvast te kopen

Beleggen in olie lijkt terug te zijn van weg geweest. In 2020 stortte de vraag naar olie door coronalockdowns compleet in, wat een flinke daling van de olieprijs tot gevolg had. Het leidde zelfs even tot negatieve olieprijzen. Olietankerbedrijven deden tijdens deze prijsimplosie uitstekende zaken. Door het stilvallen van de economie was er plots sprake van een enorme overproductie, met een gigantische stijging van tankertarieven tot gevolg.

Inmiddels zijn we alweer ruim 2 jaar verder. Waar we kort geleden nog een overvloed aan olie hadden, hebben we inmiddels te maken met flinke tekorten. De prijs van een vat olie overstijgt al geruime tijd de 100 dollargrens door een oververhitte economie en oorlog in Oekraïne.

Grafiek olieprijs

Waarom zijn de olietankertarieven momenteel zo laag?

Voor olietankerbedrijven geldt vandaag precies het tegenovergestelde. Ieder opgepompte druppel olie wordt momenteel verbruikt, waardoor de vraag naar olietankers bijzonder laag is. Als gevolg hiervan zijn ook de tankertarieven naar historische laagtes gedaald. Hoewel het ernaar uitziet dat de olieprijs voorlopig nog wel even hoog blijft, staat buiten kijf dat ook hier het tij vroeg of laat zal keren.

Normalisatie in de markt zou moeten leiden tot hogere olietankertarieven, wat goed is voor de winsten van olietankerbedrijven met uiteindelijk hogere aandelenkoersen tot gevolg. Het zou daarom interessant kunnen zijn om het kopen van één van onderstaande 8 olietankeraandelen alvast in overweging te nemen.

1. Euronav (EURN)

Euronav is een tankerbedrijf met het hoofdkantoor in Antwerpen. Het bedrijf mag zich inmiddels het grootste onafhankelijke olietankerplatform ter wereld noemen en denkt er niet aan deze positie weg te geven.

Onlangs maakte de gigant bekend een ander beursgenoteerd olietankerbedrijf genaamd Frontline over te willen nemen. Mocht de overname doorgaan dan versterkt de gigant hiermee de positie van marktleider.

Euronav heeft een forse marktkapitalisatie van 2,28 miljard dollar.  Het aandeel is te koop op de beurs van Brussel, maar het is ook op de New York stock exchange te vinden. Op beide beurzen handelt het aandeel onder de ticker EURN.

Grafiek Euronav

Aandeleninformatie

Bedrijf: Euronav
Ticker: EURN
Beurs: Euronext Brussel / New York Stock Exchange
ISIN: BE0003816338 

2. Nordic American Tankers (NAT)

Nordic American Tankers heeft één van de grootste vloten Sueztankers ter wereld. Het bedrijf is gespecialiseerd in dit type tankers en heeft dan ook geen andere tankers in bezit.

Het olietanker schrijft de afgelopen jaren eigenlijk altijd rode cijfers, behalve in 2020. Door de oliecrash met een grote vraag naar opslag als gevolg kwam hier verandering in. Dit was slechts een eenmalige winst. Afgelopen jaar dook het bedrijf alweer in de rode cijfers.

Het olietankerbedrijf heeft een marktkapitalisatie van 436 miljoen dollar. De koers van het aandeel is momenteel 4,55 dollar en te vinden onder de ticker NAT op de New York Stock Exchange.

Grafiek Nordic American Tankers

Aandeleninformatie

Bedrijf: Nordic American Tankers
Ticker: NAT
Beurs: New York Stock Exchange
ISIN: BMG657731060 

3. Scorpio Tankers (STNG)

Scorpio Tankers heeft een hoofdkantoor in Monaco en een vloot van 128 tankers die gebruikt worden voor het vervoeren van olieproducten. Met een marktkapitalisatie van 1,85 miljard dollar is het een grote speler in de tankerwereld.

Om de liquiditeit een boost te geven besloot Scorpio Tankers afgelopen jaar 3 tankers te verkopen om deze vervolgens weer terug te leasen. Ondanks het tot op heden slechte beursjaar, doet het aandeel Scorpio Tankers het juist uitstekend. Dit jaar steeg het aandeel al met meer dan 180%!

Scorpio Tankers is te koop voor 12,75 dollar op de New York Stock Exchange. Het aandeel is vindbaar onder de ticker STNG.

Grafiek Scorpio Tankers

Aandeleninformatie

Bedrijf: Scorpio Tankers
Ticker: STNG
Beurs: New York Stock Exchange
ISIN: MHY7542C1306 

4. Frontline LTD (FRO)

Frontline is een bedrijf dat zich bezig houdt met de transportatie van olie en staat bekend om haar grote en moderne vloot. Inderdaad het is hetzelfde bedrijf lijkt te gaan fuseren met Euronav.

Toch is deze deal nog niet helemaal rond. Een grootaandeelhouder die een behoorlijk deel van de aandelen Euronav bezit, lijkt de fusie te willen dwarsbomen. Hij wil graag de duurzame kant op met Euronav en heeft plannen om een ander bedrijf dat actief is in waterstof aan Euronav toe te voegen.

Frontline heeft een behoorlijke marktkapitalisatie van 2,05 miljard dollar en presteert de afgelopen jaren erg goed. Sinds 2017 zit de omzet en winst jaarlijks in de lift met een piek in coronajaar 2020. Doordat de tankers vorig jaar massaal leegliepen bleef er voor 2021 onder aan de streep een klein minnetje over.

Het aandeel is op te pikken voor 7,46 dollar en wordt verhandeld op zowel de Amerikaanse als de Noorse beurs onder de ticker FRO.

Grafiek Frontline LTD

Aandeleninformatie

Bedrijf: Frontline LTD
Ticker: MUX
Beurs: New York Stock Exchange
ISIN: BMG3682E1921 

5. Teekay Tankers (TNK)

Teekay Tankers staat bekend om de grootste vloot van middelgrote tankers waarin het olie vervoert naar alle uithoeken van de wereld.

Het olietankerbedrijf zag de omzet de afgelopen jaren flink groeien. Net als bij veel andere tankerbedrijven was afgelopen jaar een recordjaar. Teekay zit naast olie ook in de LNG-hoek waar momenteel flink verdiend kan worden door gastekorten in Europa.

Teekay Tankers handelt onder de ticker TNK op de New York Stock Exchange. De koers van het aandeel is momenteel 13,14 dollar.

Grafiek Teekay Tankers

Aandeleninformatie

Bedrijf: Teekay Tankers
Ticker: TNK
Beurs: New York Stock Exchange
ISIN: MHY8565N3002 

6. International Seaways (INSW)

Het Amerikaanse International Seaways is wereldwijd één van de grootste transporteurs van olie en hieraan gerelateerde producten. Het heeft een vloot van maar liefst 85 tankers. Het hoofdkantoor van Internation Seaways is gevestigd in New York City.

Dat de olietransporteur een flinke speler is op het gebied van olietransport blijkt wel uit de marktkapitalisatie. Inmiddels is een marktkapitalisatie van 1,19 miljard verworven.

De prijs van het aandeel is momenteel 16,65 en kan gevonden worden onder de ticker INSW op de New York Stock Exchange.

Grafiek International Seaways

Aandeleninformatie

Bedrijf: International Seaways
Ticker: INSW
Beurs: New York Stock Exchange
ISIN: MHY410531021 

7. Torm PLC (TRMD)

Torm PLC is een Deens bedrijf met een hoofdkantoor in Kopenhagen. Het bedrijf houdt zich met haar vloot bezig met het vervoeren van olie, gas, kerosine en vergelijkbare producten. De vloot van het bedrijf is aardig aan de maat met 80 tankers. De marktkapitalisatie betreft 2 miljard.

Torm PLC is te vinden onder de ticker TRMD op de Deense beurs en op de Amerikaanse NASDAQ. De koers van het aandeel is momenteel ongeveer 48 Deense kronen, dit is omgerekend 7,33 dollar.

Grafiek Torm PLC

Aandeleninformatie

Bedrijf: Torm PLC
Ticker: TRMD
Beurs: New York Stock Exchange
ISIN: GB00BZ3CNK81 

8. DHT Holdings (DHT)

Het Amerikaanse DHT holdings is een olietankerbedrijf dat internationaal opereert. Het bedrijf heeft kantoren op strategische plaatsen in de wereld zoals Monaco, Singapore en Oslo.

Het bedrijf heeft een vloot van 25 tankers en is hiermee middelgroot. Toch heeft het een behoorlijk marktkapitalisatie van 968 miljoen.

Het aandeel DHT Holdings is te koop voor 5,35 dollar op de New York Stock Exchange. Het kan gevonden worden onder de ticker DHT.

Grafiek

Aandeleninformatie

Bedrijf: DHT holdings
Ticker: DHT
Beurs: New York Stock Exchange
ISIN: MHY2065G1219 

Discussieer en praat mee met andere beleggers over olietankeraandelen

Via ons forum kun discussiëren en meepraten met andere beleggers over olietankeraandelen en andere onderwerpen.

Klik hier om naar het forum te gaan 

Laat een reactie achter

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van nieuwe analyses in je mailbox?

Ontvang gratis professionele analyses van aandelen

Meld je gratis aan en ontvang gratis analyses + toegang tot het forum en meer!